Jdi na obsah Jdi na menu
 


30.4.2012 slet "čarodějnic" SPŠS na Prašivici

30. 4. 2012

Vážené spolužačky,

I letos u příležitosti 30.dubna uspořádáme slet „čarodějnic“ – letos na Prašivici u Nalžovských Hor

Les Prašivice u Nalžovských Hor
- na vrcholku kopce hrad v pohádkovém lese – přístupný z městečka po modré turistické značce - umělá zřícenina - Prašivice 575 m.n.m..
Hrabě Taafe, majitel zdejšího panství, pocházel z Irska, a na blizkém návrší nad městečkem si nechal kolem roku 1840 postavit věrnou kopii irského rodového sídla, hradu Ballymotte. Mimochodem, ruiny pravého hradu Bhaile an Mhóta neboli Ballymote můžete v Irsku vidět dodnes; leží 15 mil jižně od města Sligo.
Kolem zříceniny postupně vyrostl svérázný lesní park s jezírkem. Kolem této zříceniny pak postupně vznikaly umělecké kreace, kdy byly žulové kameny upraveny do podoby různých zvířat a příšerek. Dnes tu potkáte třeba kamennou želvu nebo draka - škvíra mezi dvěma divoce pomalovanými balvany je vylepšena umělými zuby. Pamětníci vzpomínají na čápa, ale i na obrovské dřevěné muchomůrky a trpaslíky, volně rozmístěné v prostoru mezi hradem a altánkem v zarostlé lesní aleji.

p1030247.jpg

Zřícenina hradu na Prašivici 575 m.n.m.

Nalžovské hory  - vznikly spojením obcí Stříbrné Hory a Nalžovy
Historie :Asi ve14.století zde stojí tvrz.Je poškozena uherskými vojsky a v1.pol.17.st.její majitelé postaví renesanční zámek.Po změně vlastníků je přestavěn na barokní.1929 jej postihne požár a musí být opraven.
Majitelé : Hrabiš a Jan z Paběnic,Švihovští z Rýzmberka,Pöttingové,Taafové,Müllerové
Okolo zámku je park v anglickém stylu. Zámek není přístupný, parkem se však můžete volně procházet.

Dostav se laskavě na náš slet ve sportovním oblečení – tentokrát bez koštěte – vezmi hole, neboť půjdeme pěšky podle mapy - čekají nás krásné rozhledy, super nálada a určitě i několik zastavení pro naše občerstvení z batůžků.
Těšme se na tento jarní čarodějný den – čelní místo v roji máš zajištěno.

Pojedeme do Kolince
Z Kolince půjdeme po značené modré turistické cestě přes Vidhošť – Ústaleč – Letovský rybník – Letovy – Nalžovské Hory – na Prašivici
Po prohlídce zajímavého kopce :
Z Prašivice pak zpět do Nalžovských Hor na bus a zda vyjde čas na chvilku v tamní hospůdce, záleží na našem časovém harmonogramu … - proto zkrátíme i naše zastávky po cestě