Jdi na obsah Jdi na menu
 


10.6.2006 Trasa Kdyně - Koráb - Rýzmberk - Kdyně

10. 6. 2006

Do Kdyně jsme dorazily vlakem podle jízdního řádu - postupně jsme se scházely ve vlaku od Plzně - Kdyně.

"Proč bychom se netěšily" .... vždyť první zastávka byla u Homolků, kde nás čekaly vynikající domácí koláče - ještě v noci pečené....., pak zákusky, káva.....

Výstup směr Koráb - část absolvujeme autem až pod kopec a pak již po svých "hore kopcom".....


 Rozhledna Koráb u Kdyně

 

Rozhledna Koráb u Kdyně Foto:
Rozhledna Koráb u Kdyně na www.rozhlednyunas.cz
Kdyně Šumava Domažlicko
Téma:  rozhledna, vyhlídka
Popis: Rozhledna Koráb u Kdyně je rozhledna s nádherným výhledem na hrad a rozhlednu Rýzmberk, hrad Nový Herštejn, rozhledna Bolfánek, Šumavu s kopcem Svatobor s rozhlednou, hrad Kašperk, Můstek, Jezerní horu, Javor a Ostrý, německý Hoher Bogen, Český les, Hrad Přimdu.

Další informace: Rozhledna Koráb u Kdyně přístupná cestou z Kdyně směrem na vesnici Němčice a po 3 km odbočit vpravo k rozhledně.

Rozhledna Koráb stojící na stejnojmenném vrchu (773 m) v nejvyšším bodě Chudenické vrchoviny, kousek od Kdyně v okrese Domažlice.

Roku 1942 byl Koráb zabrán Němci. Po válce, v roce 1948, změnila rozhledna svou podobu. Trámová věž byla opláštěna a vyhlídková plošina zastřešena. Dřevěná rozhledna sloužila až do roku 1985, kdy už se stávala nebezpečnou svému okolí a musela být stržena. Na jejím místě byla v roce 1992 postavena nová, netradičně vyhlížející ocelová rozhledna. Ta zároveň slouží jako televizní vysílač. Věž je vysoká 50 metrů a vyhlídkový ochoz je ve výšce 30 metrů. Ten má podobu trojboké gondoly. Ocelová konstrukce je ve tvaru tubusu, v jehož útrobách se nachází 144 schodů. Turistům slouží i horská chata, která byla navrácena KČT. Rozhledna je přístupná během otevíracích hodin hotelu. Výhled zahrnuje Šumavu, Čerchov a za jasného počasí i Alpy.


Všechny svorně vzpomínáme : na Korábu jsme měly po maturitě 13.6.1969 školní rozloučení (mazec) - poslední školní polibky na rozloučenou ... ztráta bot a ???

Vracíme se zpět přes Rýznberk do Kdyně a končíme opět u Marušky. Guláš s rýží nám velmi chutná, pivko, boule nemá chybu a obsluha celé rodiny je na 1** Kdo by se divil, že u vlaku máváme a slibujeme :  "zase brzy přijedeme"