Jdi na obsah Jdi na menu
 


16.7.2005 Nýrsko - Opálka - Klenová - Janovice n/Úhlavou

16. 7. 2005

Na pěší tůru jsme se vydaly z Nýrska - sem Bláža, Dana, Evička K. a Hanka dorazily vlakem od Plzně. Pomalu a jistě jsme stoupaly na Blata, kam nám přišla z domova naproti Bětka - tam malé občerstvení a foto na horizontu, rozhled do kraje směr Klatovy. Zavzpomínaly na lesní školní brigádu, popily "živé" vody (prý léčivé) ze studánky na Blatech, nasbíraly i nějaké houby a zjistily, že těch pár (7) km jdeme již 3 hodiny.....

Návštěva u Bětky - krásné idylické bydlení ve mlýně - zahrádka - květiny - klídek.....  Bětuška je výborná kuchařka - připravila pro nás přímo královskou hostinu : teplý oběd, víno na přípitek, káva, zákusky....

Potom jsme se přímo ploužily směr Klenová - proto také jsme přišly pozdě !!!! Už bylo zavřeno, ale nevadí - snad někdy příště čas vyměříme jen na Klenovou.

Posléze nás osvěžil i drobný deštíček a my pak zvládly dojít v pohodě až na nádraží do Janovic. Trasa cca 14 km, ale přesto jsme do cíle dorazily ......


Hrad a zámek Klenová

Hrad Klenová patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším památkám Západních Čech. Svoji dlouhou historií, která sahá až do třináctého století, se může řadit také k nejstarším hradům u nás. Romantickou atmosféru doplňuje zámek z devatenáctého století či upravený park se zámeckou restaurací. Z hradu Klenová je krásný výhled na celé Klatovsko.

Stručná historie

 

První zmínky o hradu Klenová pochází ze třináctého století. Hlavním účelem pevnosti Klenová bylo střežení obchodních cest do Bavorska. Z této doby se nám dochovala hranolová věž, ve které můžete nalézt hladomornu. Obytný palác byl přistaven o něco déle. Celé jádro je obehnáno dvojitými hradbami s příkopem.

Za vlády Rudolfa II, v době, kdy Klenovou vlastnili Harantové z Polžic a Bezdružic, dochází na Klenové k výstavbě renesanční budovy purkrabství, která nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí fresek.

 

Jistě nejvýznamějším obdobím panství Klenová je devatenácté století, kdy dochází k výstavbě novogotického zámku. O to se zasloužil tehdejší vlastník panství Klenová, hrabě Eduard Stadion.

Ve dvacátém století je na Klenové zřízena Galerie Klatovy/Klenová, která se soustřeďuje na moderní umění. Právem patří k největším svého druhu u nás.